Մսեղենը եւ ձկնեղենը կարելի է պատրաստ համարել, եթե պատառաքաղով ծակելիս կամ գդալով սեղմելիս դրանցից թափանցիկ հյութ է հոսում։
Մեծ կտորներով եփած միսն ավելի համեղ է լինում։
Հոտ ունեցող միսը պետք է կտրատել եւ սառը ջրում լավ լվանալ։ Լվացած միսը եւ մի քանի կտոր փայտածուխ լցնել կաթսայի մեջ։ Կաթսան լցնել սառը ջրով, մինչեւ միսը ծածկվի։ 2-3 ժամ հետո հանել ածուխը, իսկ միսը եփել այդ ջրի մեջ։
Լվացված եւ կիտրոնի հյութով ցողված միսը թարմ կմնա նույնիսկ շոգ օրերին։
Խորհուրդ է տրվում կենդանիներին մորթելուց մեկ օր հետո դրանց միսն օգտագործել։