Բաղադրությունը։ Ջուր՝ 3,6-3,8%, ազոտային նյութեր՝ 15,5-16%, ճարպեր՝ 65-67%, բջջաթաղանթ՝ 3,2-3,4%, մոխրացող մնացորդ՝ 0,7-0,85%, վիտամին B1` 0,3-9 մգ։
Կիրառությունը։ Պնդուկի ճարպերն ավելի հեշտությամբ են յուրացվում օրգանիզմի կողմից, քան ընկույզինը, այն օգտագործվում է էպիլեպսիայի դեպքում։ Պնդուկը նպաստում է լյարդի քարերի լուծմանը, մայրերի մոտ առաջացնում է առատ կաթնարտադրություն։ Ամիրդովլաթ Ամասիացին նշում է, որ պնդուկն ուժեղացնում է սեռական կարողությունը, օգտակար է երիկամներին, ճիճվասպան է, ծեծված եւ մեղրի հետ խառնած վիճակում օգտակար է հազի բուժմանը։ Պտղի կեղեւի եփուկը լուծի դեմ է, եթե վառվի եւ մոխիրը խոզի ճարպի հետ քսվի վերքերին, դրանք ավելի արագ կբուժվեն, իսկ գլխին քսելը՝ ճաղատության դեմ է։
Պիստակ
Բաղադրությունը։ Ջուր՝ 6,8-7,1%, ճարպեր՝ 56-58%, սպիտակուցային նյութեր՝ 21-23%, բջջաթաղանթ՝ 4,6%, մոխրացող նյութեր՝ 3,2-3,3%։
Կիրառությունը։ Հնադարում պիստակը հայտնի էր որպես կենդանական թույների հակաթույն։ Ավիցեննան գրել է, որ պիստակը լավ է ազդում լյարդի ցավերի, սրտխառնոցի, սրտի թուլության դեպքում։ Այն օգտակար է թույլ, հյուծված, նիհար, հազացող հիվանդներին։
Ամիրդովլաթը նշում է, որ յուղն օգնում է մաշկային լաքաների, պզուկների դեպքում, բուժում է կրծքավանդակի հիվանդությունները՝ հազը, ուժեղացնում սիրտը։ Բացում է լյարդի խցանումը, բուժում է խոցերը՝ չթողնելով սպիներ։ Պիստակի արտաքին նուրբ կեղեւը մաքրում է լյարդի անցուղիները, երկարացնում կյանքը։