Ձմերուկ. մատչելի եւ օգտակար
Տեխասի համալսարանի գիտնականներից մեկը ձմերուկի օգտակարության մասին խոսելիս ասել էր. «Որքան շատ ենք ուսումնասիրում ձմերուկը, այնքան համոզվում ենք, թե մարդու մարմինն ամրացնող որքան օգտակար նյութեր են պարունակվում այդ մրգի մեջ: Մենք գիտեինք, որ այն շատ օգտակար հատկանիշներով է օժտված, սակայն յուրաքանչյուր ուսումնասիրությունից հետո այդ հատկանիշների ցանկն ավելանում է»: Ըստ այդմ` ձմերուկի օգտակարության բուն պատճառը ցիտրուլինի պարունակությունն է, որը նպաստում է արյունատար անոթների լայնացմանը: Բացի այդ, ցիտրուլինը վերածվում է արգինին անվամբ ամինաթթվի, որը հրաշալիորեն սնուցում է սիրտը, արյունատար համակարգը եւ բարձրացնում է դիմադրողականությունը: Արգինինն, ըստ գիտնականների, օրգանիզմը մեզի միջոցով մաքրում է ամոնիակից եւ թունավոր այլ նյութերից: Ի դեպ, ցիտրուլինի ամենամեծ քանակ պարունակվում է ձմերուկի միջուկի սպիտակ հատվածներում, որը, սովորաբար, շատերը չեն ուտում: Ձմերուկի մեջ պարունակվում է գլյուկոզա, բուսաշաքար (րՈւՈՐՏջՈ), կալցիում, կալիում, հանքային աղեր, ֆոսֆոր, կարոտին, պեկտին, վիտամիններ B1, B2, C, PP, ասկորբինաթթու, ֆոլիաթթու` B9, մագնիում, նատրիում եւ այլ օգտակար նյութեր: Ձմերուկը հագեցնում է քաղցը, եւ միզամուղ հատկությամբ` մաքրում է օրգանիզմը շլակներից: Այն օգտակար է նեֆրիտի, հիպերտոնիկ հիվանդությունների, արյան շրջանառության, երիկամների հիվանդությունների համար: Նաեւ նիհարացնող, աղիները եւ ստամոքսը մաքրող, արյունաստեղծ հատկություն ունի: Միզապարկի քարերից եւս կարող եք ազատվել ձմերուկի միջոցով: Ձմերուկը իր հատկությունների շնորհիվ խորհուրդ է տրվում նաեւ կերակրող մայրերին եւ հղի կանանց:
Ձմերուկով դիետայի շնորհիվ ոչ միայն կարող եք քաշ գցել, այլեւ կկարգավորեք ձեր օրգանիզմի գործունեությունը: Այդպիսով նաեւ կմաքրեք ձեր երիկամները, միզատար խողովակները: Դիետան շատ հեշտ է` օրվա ընթացքում պետք է որքան հնարավոր է շատ ձմերուկ ուտել (եւ որեւէ այլ բան չուտել), իսկ եթե չդիմանաք քաղցին` քիչ քանակությամբ չորացրած սեւ հաց կերեք: Եթե դուք, օրինակ, 80 կգ եք, ապա օրվա ընթացքում պետք է ուտել 8 կգ ձմերուկ` յուրաքանչյուր 10 կգ-ի դիմաց` 1կգ: Այս դիետան 5 օրից ավելի պետք չէ կրկնել: Եթե 1-2 օր դիետան պահելուց հետո քաղցին չդիմանաք եւ վատ զգաք` դադարեցրեք այն, քանի որ տարբեր մարդկանց օրգանիզմներ տարբեր կերպ են արձագանքում այս կամ այն դիետային: Այս դիետայի դեպքում դուք կնիհարեք 3-6կգ: Դիետան ավարտելուց հետո կարող եք շատ արագ գիրանալ, եթե չհետեւեք ձեր սննդին: Հաջորդ մի քանի օրերին փորձեք ուտել կաթնաշոռ, ձու, ոչ շատ աղի պանիր, ջրով պատրաստված բրինձ, հնդկաձավար (չՐպփՍՈ), ձուկ, ձմերուկ, ոչ յուղոտ միս, հավ:
Ձմերուկը հրաշալի միջոց է երիկամների, լեղապարկի համար (հատկապես քարերի դեպքում կանխարգելիչ միջոց է): Այս միրգը խորհուրդ է տրվում նաեւ ցիռոզի, արթրիտի, նեֆրիտի, աթերոսկլերոզի, փորկապության դեպքում: Ձմերուկը մեծ քանակությամբ երկաթ է պարունակում, որի շնորհիվ այն պարզապես անհրաժեշտություն է անեմիայով տառապողների համար: Շատ օգտակար է շաքարախտով հիվանդների համար: Չմերուկը օրգանիզմից հեռացնում է խոլեստերինը: Օրվա ընթացքում նույնիսկ 150 գրամ ձմերուկի ընդունումը կարող է բավարարել օրգանիզմի մագնիումի պահանջը: Հատկապես սիրտ-անոթային հիվանդությամբ տառապողների համար լավ դեղամիջոց է: Ի տարբերություն մյուս մրգերի` թթուներ եւ աղեր չի պարունակում: Միզատար համակարգի եւ երիկամների համար խորհուրդ է տրվում օրական 2 բաժակ ձմերուկի հյութի մեջ ավելացնել 1 թ/գ մեղր եւ խմել սոված ստամոքսին: Օգտակար է ոչ միայն ձմերուկի մրգահյութը, այլեւ կեղեւից պատրաստված լուծույթը: Ամռանը կարող եք կանաչ կեղեւը չորացնել ջեռոցում եւ ձմռան ընթացքում օգտագործել: Չորացված կեղեւի վրա 1:10 համադրությամբ ջուր լցնել եւ եռացնել 5 րոպե: Թողնել սառչի եւ օրը 3-4 անգամ կես թեյի բաժակի չափով խմել: Չափազանց օգտակար է երիկամների, սրտի եւ այտուցների, ռեւմատիզմի համար: Ոչ միայն երիկամները մաքրում է ավազահատիկներից, այլեւ օրգանիզմում կուտակված լեղին է հեռացնում: «Ձմերուկով թերապիա» արտահայտությունը հայտնի է նաեւ կոսմետոլոգիայում: Ձմերուկն օգտագործվում է որպես դեմքի դիմակ, որը սնուցում է մաշկը եւ փայլ հաղորդում դեմքին: Ժողովրդական բժշկության մեջ ձմերուկը օգտագործվում է կոլիտների, հաստ աղիի բուժման համար: 80-100 գրամ ձմերուկի չորացրած կեղեւի վրա լցրեք 500 գրամ եռացրած ջուր, թողեք սառչի եւ օը 4-5 անգամ թեյի կես բաժակի չափով խմեք ուտելուց առաջ: Կարող եք ամռան ընթացքում շաբաթը 1 անգամ ձմերուկի օր հայտարարել, ուտել միայն ձմերուկ եւ մաքրել, բեռնաթափել օրգանիզմը: Խուսափեք ձմերուկի հետ աղ պարունակող որեւէ սննդամթերք օգտագործել` աղի ձուկ, աղի պանիր, եւ այլն (գոնե 2-3 ժամ հետո կերեք), քանի որ աղն, ինչպես հայտնի է, օրգանիզմում հեղուկ է կուտակում` արգելակելով դրա հեռացումը: Ձմերուկը աղի սննդամթերքի հետ խառնվելով` նոր հեղուկ կառաջացնի, որը չկարողանալով դուրս գալ օրգանիզմից` ավելորդ ծանրություն կառաջացնի, ինչը կվնասի սրտի աշխատանքին եւ այտուցներ կգոյացնի:
Առողջ եղեք: