Էնոթերապիա կամ գինեբուժություն

10/12/2009 Սուսաննա ԱԶԱՏՅԱՆ

Գինու բուժական հատկությունները մարդկությանը հայտնի են եղել դեռեւս հնագույն ժամանակներից, իսկ հանրահայտ ֆրանսիացի միկրոկենսաբան Լուի Պաստերը գինու մասին գրել է. «Դիետիկ տեսանկյունից խաղողի գինին իր բաղադրությամբ, հեշտամարսությամբ համարվում է շատ օգտակար: Այն կարող է համարվել ըմպելիքներից ամենահիգիենիկը»:

Գինու չափավոր օգտագործումը ոչ միայն վնասակար չէ, այլ նույնիսկ համարվում է դեղ: Հայտնի հույն բժիշկ Հիպոկրատն ասում է. «Գինին անհրաժեշտ է ինչպես առողջներին, այնպես էլ հիվանդներին, իհարկե, եթե այն օգտագործվում է նշանակված քանակությամբ ու ժամանակին»:

Գինու բաղադրության մեջ կան բոլոր այն նյութերը, որոնք անհրաժեշտ են օրգանիզմի կենսագործունեությունը ապահովելու համար` սպիտակուցներ, անփոխարինելի ամինաթթուներ, ածխաջրեր, խնձորաթթու, կիտրոնաթթու, վիտամիններ եւ այլ շատ կենսաբանական ակտիվ միացություններ:

Կատարվող հետազոտությունները ցույց են տվել, որ գինու չափավոր օգտագործումը նվազեցնում է սրտամկանի կաթվածի, ուղեղի արյան զեղման, ուռուցքային հիվանդությունների առաջացման հավանականության վտանգը: Այսօր շատ առողջարաններում ճաշի, ընթրիքի հետ պարտադիր մատուցվում են բնական չոր գինու տեսակներ, եւ գոյություն ունեն հատուկ էնոթերապիայի կուրսեր:

Իսկ այժմ այն մասին` թե որ հիվանդության համար կոնկրետ որ գինին պետք է օգտագործել:

Գինու խերես տեսակը ոչ մեծ չափաբաժնով կարող է կարգավորել արյան բարձր ճնշումը, իսկ մեդերա տեսակը բարձրացնում է տոնուսը: Սեղանի սպիտակ գինիները եւս բարձրացնում են տոնուսը: Վարդագույն գինիներն ավելի շատ նախատեսված են նեւրոզների բուժման համար, ինչպես նաեւ` ստամոքսի, լյարդի, հիպերտոնիայի վիճակը թեթեւացնելու համար: Իսկ ահա սպիտակ աղանդերային գինիները սրտամկանը սնուցում են գլյուկոզայով: Նաեւ հաճախակի արյունահոսություն ունեցողներին խորհուրդ է տրվում օգտագործել սպիտակ գինի:

Կարմիր գինիներն առհասարակ շատ լավ են ճարպակալման ու աղիքային հիվանդությամբ տառապողների համար: Իսկ ընդհանրապես կարմիր գինին ավելի օգտակար է, քան սպիտակ գինին, քանի որ դրանք օժտված են բակտերիոցիդային հատկություններով եւ դրականորեն են ազդում աղիների լորձաթաղանթի վրա:

Արյունատար անոթների հիվանդությունների, օրինակ` անեմիայի դեպքում շատ լավ են կարմիր գինու մեդոկ, պոմերոլ, սենտ-էմիլիոն տեսակները` 50գր յուրաքանչյուր ուտելուց: Սրտային անբավարարության ոչ ծանր դեպքերի ժամանակ կարելի է խմել կարմիր գինու օրդինար կամ գրավ տեսակները: Ընդհանրապես շատ բժիշկներ կարմիր գինին խորհուրդ են տալիս` որպես պրոֆիլակտիկ միջոց օգտագործել սրտանոթային համակարգի հիվանդություն ունեցողներին (աթերոսկլերոզ, սրտի կաթված), ինչպես նաեւ մրսածության դեպքում շատ լավ օգնում է տաք գինին: Այն համարվում է գերազանց հակաբիոտիկ եւ կարող է վերացնել ժանտախտային վիբրիոններ, աղիքային վտանգավոր մանրէներին ու տիֆի հարուցիչներին: Այն կարող է 100 տոկոսով վնասազերծել ու մաքրել նեխած ջուրը: Նախկինում մարդիկ Ղրիմում ժանտախտից փրկվել են կարմիր գինու օգնությամբ` ավելացնելով այն խմելու ջրին: Բացի այդ, ապացուցված է, որ կարմիր գինին հիանալի պրոֆիլակտիկ միջոց է քաղցկեղածին բջիջները վերացնելու համար:

Իզուր չէ, որ միջերկրածովյան երկրներում, որտեղ խմում են կարմիր գինի` Ֆրանսիա, Իտալիա, Իսպանիա, Պորտուգալիա, սրտանոթային համակարգի հիվանդություններն ավելի քիչ են հանդիպում, քան այն երկրներում, որտեղ գինու փոխարեն խմում են գարեջուր, վիսկի, օղի` Անգլիա, Ռուսաստան, ԱՄՆ եւ այլն:

Գինին հատկապես ցուցված է օգտագործել տարեցներին` քունն ու նյութափոխանակությունը կարգավորելու համար: Ֆրանսիացիներն ասում են.«Գինին ծերերի կաթն է»: Համաձայնելով նրանց հետ` ամեն դեպքում պետք է հիշել չափի մասին: